Kako očistiti i održavati profesionalni ledomat u ugostiteljstvu

Zašto je važno čistiti ledomat?

Ako se ledomat ne čisti redovito:

  • razvija se plijesan i bakterije,

  • dolazi do nakupljanja kamenca (limescale),

  • smanjuje se kapacitet proizvodnje leda,

  • led postaje mutan, mekan ili neugodnog mirisa,

  • troškovi održavanja i potrošnje energije rastu.

Kada je vrijeme za čišćenje?

Obratite pažnju na ove znakove:

  • Led ima čudan okus ili miris.

  • Kockice su manje nego inače ili se brže otope.

  • Led je mutan i mekan.

  • U spremniku se vide tragovi plijesni, algi ili naslaga.

  • Prošlo je više od šest mjeseci od zadnjeg temeljitog čišćenja.

9.414,00  Cijena bez PDV-a, dostava nije u cijeni
3.692,00  Cijena bez PDV-a, dostava nije u cijeni
-20%
7.311,20  Cijena bez PDV-a, dostava nije u cijeni
2.379,00  Cijena bez PDV-a, dostava nije u cijeni

Koraci za čišćenje profesionalnog ledomata

1. Isključite uređaj i ispraznite led

Najbolje vrijeme za čišćenje je nakon radnog vremena ili u danima kada nema gužve. Ugasite ledomat, uklonite sav led iz spremnika i ostrugajte eventualne naslage leda ili mraza.

2. Ispustite vodu

Otvorite ventil ili čep za odvod na dnu uređaja i ispustite svu vodu. Time uklanjate ostatke vode koji mogu sadržavati kamenac ili bakterije.

3. Očistite unutrašnjost

Pripremite blagu otopinu deterdženta i tople vode ili sredstvo koje preporučuje proizvođač. Mekanom krpom ili spužvom prebrišite sve unutarnje površine, s posebnim naglaskom na dijelove gdje se stvara kamenac.
👉 Savjet: Ako primijetite naslage kamenca, koristite četkicu s mekim vlaknima ili pastu od sode bikarbone i vode.

4. Operite uklonjive dijelove

Izvadite ladice, filtere, posude i ostale dijelove koji se mogu skinuti. Operite ih ručno blagim deterdžentom, dobro isperite i ostavite da se osuše na zraku prije vraćanja u uređaj.

5. Dezinficirajte

Nakon čišćenja, površine i dijelove potrebno je dezinficirati sredstvom za prehrambene površine. To je ključno za sprječavanje širenja bakterija i plijesni.

6. Očistite vanjsku površinu

Vanjski dio ledomata obrišite vlažnom krpom i blagim sredstvom. Ako je kućište od nehrđajućeg čelika, poput ledomata iz ponude Gastroelekta, nikada nemojte koristiti sredstva na bazi amonijaka, citrusa ili abrazivne spužve.

7. Ponovno sastavite i pokrenite uređaj

Kada su svi dijelovi čisti i suhi, vratite ih natrag u uređaj, uključite ledomat i pustite da odradi jedan ciklus. Tek tada je led spreman za uporabu.

Led je hrana  i gosti to primijete

Prema HACCP standardima, led se tretira kao hrana. Ako je spremnik ledomata zapušten ili voda nije filtrirana, led poprima mirise, postaje mekan i topi se u sekundi. Gost možda neće odmah reći što mu smeta u piću, ali podsvjesno će osjetiti razliku.

Ledomat kao tihi radnik

U pozadini bara ledomat radi bez prestanka. Ne traži pažnju gosta, ali njegov rezultat ulazi u svaku čašu. Investicija u redovito održavanje i kvalitetan uređaj znači:

  • manje kvarova,

  • niže troškove energije,

  • bolju reputaciju lokala.

Prvi dojam čaše

  • Mutan led = piće izgleda jeftino i neprivlačno.

  • Čist, tvrd i proziran led = profesionalizam i premium dojam.

Ugostitelji koji ulažu u održavanje ledomata zapravo ulažu u vizualnu prezentaciju pića. Jedna čista kockica može prodati koktel skuplje od loše servirane verzije.

Skriveni troškovi lošeg uređaja

  1. Viši računi za struju – stariji ili zapušteni ledomati rade sporije i troše više energije.

  2. Kvarovi i popravci – neredovito čišćenje znači češće intervencije servisera.

  3. Nezadovoljni gosti – loš led kvari piće, a nezadovoljan gost rijetko se vraća.

  4. Brže trošenje osoblja – ako se led mora ručno razbijati, čistiti ili stalno provjeravati, konobari gube dragocjeno vrijeme.

Kako očistiti i održavati profesionalni ledomat u ugostiteljstvu

U današnjim užurbanim restoranima, barovima i hotelima led je jednako važan kao i hrana ili...

Plin ili struja? Koje profesionalne kuhinjske uređaje odabrati za svoj objekt

Dizajniranje profesionalne kuhinje nije samo stvar izgleda i rasporeda. Odabir pravih kuhinjskih uređaja ključan je...

Host Milano gdje počinje budućnost ugostiteljstva

Kad govorimo o ugostiteljskoj industriji, postoji jedan događaj koji se ne smije propustiti Host Milano....

SE ili SU vakumirke koju liniju trebate u svojoj kuhinji?

Vakumsko pakiranje postalo je nezaobilazna praksa u profesionalnim kuhinjama, hotelima i industriji hrane. Produžava rok...

Unox SPEED Compact ECO Brzina i učinkovitost u malom formatu

U svijetu ugostiteljstva brzina znači profit. Gosti žele kvalitetnu hranu, ali i brzo posluživanje. Zato...

Putovanje kroz okuse s Gastroelektom

Od gazpacha od jagoda do piletine s juhom od češnjaka inspiracija za svako godišnje doba.

Pet ključnih razloga zašto je XM12 blender i Emulsionizer PRO 1.0 nezamjenjiv alat u vašoj kuhinji

U današnjoj profesionalnoj kuhinji, efikasnost i kvaliteta idu ruku pod ruku. Iako na tržištu postoji...

Ledomati na zračno i vodeno hlađenje Koji je pravi izbor za vaš objekt?

Otkrijte sve što trebate znati o ledomatima na zračno i vodeno hlađenje. Usporedba, prednosti, mane,...

⭐ Podignite standard svog bara – odaberite profesionalni ledomat iz ponude Gastroelekta.